Tocana de legume

de RODIMUR in Mancaruri de post, 16 Dec 2018 | 3287 vizualizari

 

Tocana de legume este o foarte gustoasă mâncare de post, dar și de toate zilele. Cu toate acestea, adeseori ceea ce se vede în farfurie, sau în oală nemulțumește, pentru că nu se ține cont de câteva reguli simple și elementare pentru reușita acestui preparat. Și anume: ingredientele trebuie adăugate în oală în funcție de punctul lor de fierbere, nu toate odată, legumele nu se taie mărunt și preparatul nu se fierbe îndelung, mai mult decât trebuie. În cazul în care aceste tips-uri simple sunt ignorate, rezultatul muncii în bucătărie va fi un terci, poate nu neapărat fără gust, dar sigur neplăcut la vedere.

 

INGREDIENTE

  • 1 dovlecel
  • 3 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapă albă
  • 1 ceapă roșie
  • 4 cartofi
  • 250 grame de mazăre proaspătă (nefiartă)
  • 2 roșii
  • 2 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • cimbru
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocana de legume:

Mai întâi se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală și se taie sub formă de rondele, sau de triunghiuri, dar de dimensiuni mai mari. (Toate legumele se vor tăia mai mari decât pentru alte mâncăruri).

Se sotează rădăcinoasele timp de 3-4 minute, și se întorc pe toate fețele, în oală, ca să se pătrundă bine.

Se curăță cepele, se spală, se taie și se călesc în ulei, cu rădăcinoasele, timp de 2-3 minute.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie rondele, sau julienne și se sotează cu celelalte legume.

Când toate aceste ingrediente s-au înmuiat, se adaugă două pahare de apă și se ține oala la foc mediu, ca să fiarbă legumele.

Se adaugă mazărea pregătită din timp (aleasă și clătită bine) pentru încă două-trei clocote.

Se curăță cartofii, se spală, se taie cuburi mai mari, sau felii și se adaugă în oală. Dacă mai este necesar, se mai adaugă puțină apă, cât să acopere legumele.

Se spală bine dovlecelul, se taie semirondele (sau sferturi de rondele), cu tot cu coajă și se adaugă în oală, la fiert. Se curăță cățeii de usturoi, se spală și se adaugă întregi la fiert. La sfârșit, ei pot fi îndepărtați, dacă nu vă plac, dar la fel de bine pot rămâne în tocană pentru că au un gust bun și dulce.

Se spală roșiile, se taie în 8-10 bucăți fiecare și se adaugă la tocană.

După încă un clocot-două, se verifică dacă toate legumele sunt fierte și se condimentează cu: sare, piper și cimbru, după gust. Se mai lasă tocana la fiert încă 1-2 minute și apoi se ia oala de pe foc.

După aproximativ 7-8 minute, se adaugă pătrunjelul (ales, spălat și tocat din timp) iar tocana de legume poate fi servită.

TIPS-URI

1

Pentru a face o tocană bună și aspectuoasă, legumele care fierb mai greu (rădăcinoasele) se vor pune în oală la început și se vor sota, mai întâi, iar cele care fierb repede (cartofii, dovlecelul și roșiile, chiar în această ordine) se vor adăuga spre sfârșitul preparării.

2

Pentru tocană, legumele nu se vor mărunți, pentru că acesta este un prim pas spre terciuire și eșecul preparatului. Tăiați legumele la dimensiuni mai mari decât de obicei.

3

Nu adăugați prea multă apă, pentru că legumele fierb repede și dacă veți ține oala mai mult pe foc ca să scadă lichidul, preparatul se va terciui. Nu uitați că și legumele conțin multă apă!

4

Dacă totuși rămâne prea mult lichid în tocană, lăsați-l așa, nu fierbeți până scade, pentru că sigur se vor strivi multe ingrediente, iar preparatul nu va arăta bine.

5

Dacă nu aveți mazăre proaspătă nefiartă (din congelator, eventual) și folosiți din aceea conservată la cutii, clătiți-o bine, strecurați-o de apă și apoi adăugați-o spre sfârșit în oală, odată cu dovleceii și roșiile.

6

Nu amestecați des și energic în oală, ca să nu striviți legumele.

7

Nu fierbeți legumele mai mult decât este cazul, ca să nu se sfârâme. În momentul în care ați constatat că toate sunt pătrunse și fierte, condimentați și după 1-2 minute luați oala de pe foc.

8

Adăugați pătrunjelul tocat în tocană chiar înainte de servire, după ce s-a ”odihnit” timp de 7-8 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de legume" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Sarmale fara carne